Η Ενθρόνιση του Νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ Συμεών στην Λαμία

Spread the love

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενθρονίστηκε σήμερα ο νέος μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας…

Στην πλατεία Πάρκου, στο κέντρο της πόλης, υποδέχθηκαν επισήμως τον νέο ποιμενάρχη τους ο δήμαρχος Ευθύμιος Καραΐσκος, οι τοπικές αρχές, κληρικοί και φορείς της Λαμίας.

Ο κ. Καραϊσκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκλιπόντα ιεράρχη μακαριστό Νικόλαο και στις προσδοκίες του λαού της Φθιώτιδας από το νέο ιεράρχη. Στην αντιφώνησή του ο νέος μητροπολίτης θυμήθηκε την πρώτη του επαφή με την πόλη της Λαμίας όταν υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και κάλεσε όλους τους κατοίκους να ανοίξουν τις καρδιές τους «γιατί σε αυτές θέλω να μιλήσω πλέον», όπως είπε.

Ακολούθως, με πομπή και τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής κατευθύνθηκαν στον ναό, όπου ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα κι αμέσως μετά τελέσθηκε η ενθρόνιση.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ως τοποτηρητής της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, καλωσόρισε τον νέο μητροπολίτη κι αμέσως μετά απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυναν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, και ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ως εκπρόσωπος του Κλήρου.

Στον επιβατήριο λόγο του, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι δεν επιθυμεί να είναι λόγος προγραμματικός ούτε λόγος καταστατικός ούτε προτίθεται να χαράξει οιασδήποτε μορφής γραμμές και στοχεύσεις ή να αναπτύξει θεολογική πραγματεία και τόνισε πως «αυτός ο λόγος σήμερα είναι λόγος καρδιάς. Κατάθεση καρδιάς. Δημόσια εξομολόγηση».

Μάλιστα, απευθύνθηκε προς τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και προς όλους τους παρευρισκόμενους, και τους κάλεσε να ανοίξουν την καρδιά τους «γιατί σε αυτήν προσβλέπω, αυτήν επιποθώ, σε αυτήν θέλω να μιλήσω σήμερα. Σε αυτήν, άλλωστε, πρόκειται να ιερουργώ τον λόγον της αληθείας, το ευαγγέλιον της δικαιοσύνης, το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας», ανέφερε.

Στη συνέχεια, σημείωσε: «Ανοίξτε την καρδιά σας, αγαπημένα μου παιδιά της Φθιωτικής γης. Απευθύνομαι σε όλους σας, διότι σας μιλάει σήμερα όχι διάνοια μήτε η σκέψη ούτε οι ρομαντικοί οραματισμοί του νέου επισκόπου και μητροπολίτου σας, αλλά σας μιλάει η καρδιά μου.

Και μέσα στην καρδιά μου είστε ήδη και θα είστε για πάντα όλοι σας. Κι εσείς που είστε παρόντες σήμερα και όσοι είστε απόντες. Όλοι ανεξαιρέτως, οποιασδήποτε προελεύσεως, οποιαδήποτε υπαρξιακής τοποθετήσεως, οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας, εφόσον αναπνέετε το οξυγόνο και βαδίζετε στην γη και ατενίζετε τον ουρανό μέσα στα κανονικά όρια, ‘’εν ορίοις”, της τοπικής μας Εκκλησίας της Φθιώτιδος είστε όλοι σας μέσα στην αγκαλιά της καρδιάς μου. Είτε μετέχετε ενεργά στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας είτε όχι. Στην καρδιά μου ήδη είστε και για πάντα θα είστε. Το παρών έδωσαν αρκετοί αρχιερείς, υπουργοί, βουλευτές, η πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβεις, πρόεδροι και διοικητές Οργανισμών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τοπικών φορέων και συλλόγων, κληρικοί και πλήθος πιστών.

Φωτογραφίες Δημήτρης Καραγιάνης