Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Spread the love

  Στις 5 Ιουλίου που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του οσίου και θεοφόρου πατρός ημων Αθανασίου του Αθωνίτου, γιορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια το ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Οσίου στο Παλαιοχώρι, που βρίσκεται στον Μοναστικό Οικό Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ, του οποίου Πνευματικός Προεστώς είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς. Της Ακολουθίας του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τους Πατέρες της Μοναστικής Αδελφότητος και παρεπιδημούντες Πατέρες, κυρίως εξ Αγίου Όρους και εκ της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

        Σύμπας ο Λαός του Παλαιοχωρίου και των πέριξ Κοινοτήτων προσήλθε στη μνήμη του μεγάλου Ασκητού, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Νικόλαο Αυγερινό και Γεώργιο Κούκο, τους Προέδρους της Μ.Παναγίας κ. Κωνσταντίνο Πασχάλη και Παλαιοχωρίου κ. Γρηγόριο Κατσιρμά και τον Άρχοντα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Ανέστη Αρνόπουλο.

        Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του οσίου Αθανασίου που γεννήθηκε στην Τραπεζούντα τον 10 αιώνα μ.Χ. από γονείς φιλόθεους, επιφανείς και πλούσιους. Αρχικά μόνασε στα μέρη της Βιθυνίας υπό τον Ηγούμενο Μιχαήλ τον Μαλεΐνο και συνδέθηκε φιλικά με τον ανεψιό του Ηγουμένου Νικηφόρο Φωκά, τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

        Ο Αθανάσιος συνέχισε, ο Δεσπότης, ακολούθησε τον Νικηφόρο στον δύσκολο αγώνα του εναντίον των Αράβων στην Κρήτη και κατόπιν το 961μ.Χ. άρχισε να χτίζη τη Μεγίστη Λαύρα, που αποτέλεσε τη βάση της δημιουργίας της μεγάλης Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους. Εργάστηκε όχι μόνο για την οικοδόμηση της Λαύρας, αλλά και για τη μεταρρύθμιση και οργάνωση του μοναχικού βίου και συνέταξε το Τυπικό της Λειτουργίας του.

         Και κατέληξε ο ομιλητής:” Ο όσιος Αθανάσιος με τη βιοτή του, την πνευματική εργασία του, την αυστηρή άσκησή του και το Τυπικό του απέβη το προζύμι του Αθωνικού Προσφόρου που μέχρι σήμερα κοσμεί την Ορθοδοξία. Μπορεί ο Άγιος, καμαρώνοντας τον γεραρό Άθωνα σήμερα να πη: ” Η γάρ σφραγίς τής εμής αποστολής υμείς εστε εν Κυρίω”, δηλαδή, ” Η σφραγίδα, με την οποία πιστοποιείται επίσημα η αποστολή μου, είστε εσείς με τη Χάρη του Κυρίου, τους οποίους εγώ ωδήγησα εις Χριστόν” ( Α’ Κορ. θ’ 2)! Και όντως η Αθωνική Πολιτεία είναι διαχρονικώς η πολύτιμη σφραγίδα του Αθανασίου στην Πανορθόδοξη Οικουμένη!”

       Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα το παραδοσιακό πλούσιο κουρμπάνι με τη συμμετοχή όλου του Λαού.

ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ