Ο Μητροπολίτης Λαρίσης πραγματοποίησε ομιλία, με θέμα: « Η Ρίζα»

Spread the love

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, κατόπιν προσκλήσεως της Χριστιανικής Αδελφότητος « Η ΖΩΗ», μετέβη στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Λαρίσης και πραγματοποίησε ομιλία, με θέμα: « Η Ρίζα».

Ο πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης, εκφράζοντας το σύνολο των παρευρισκομένων, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και του ευχήθηκε μακροημέρευση και δύναμη στο δύσκολο ποιμαντικό έργο του.

Ο σεπτός μας Ποιμενάρχης, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση να μιλήσει στην πνευματική αυτή έπαλξη, ενθυμήθηκε τους μακαριστούς π. Ανάργυρο Σταματόπουλο και Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο και το έργο, το οποίο επιτέλεσαν στην πόλη μας.

Ακολούθως, τόνισε τη μεγάλη σημασία της πνευματικής καταγωγής μας, από ποια πνευματική κοιλία έχουμε ανδρωθεί, διότι κάθε άνθρωπος έxει τον κατά σάρκα πατέρα του, εκείνον στον οποίο οφείλει την έλευσή του στη ζωή. Ο χριστιανός όμως εκτός από τον φυσικό πατέρα του έχει και πνευματικό πατέρα. Αυτόν που τον αναγέννησε πνευματικά, που τον εισήγαγε στην εν Χριστώ ζωή και που τον κατευθύνει στο δρόμο της σωτηρίας. Η φυσική γέννηση μας φέρνει στη ζωή και μας εντάσσει στην ανθρώπινη κοινότητα, ενώ η εν Χριστώ αναγέννηση μας, μας εισάγει στην κοινωνία της Εκκλησίας και μας χαρίζει τη δυνατότητα να ζήσουμε τη ζωή του Χριστού.

Αφού έκανε αυτή την εισαγωγική αναφορά, αναφέρθηκε εκτενώς στη δική του προσωπική-πνευματική ρίζα, ήτοι στον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο και κυρίως στη ρίζα του Γέροντος του, τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Νικόλαο Σελέντη και την οσιακή βιοτή του. Μίλησε για τη Μοναχική, Ιερατική και Επισκοπική του διακονία, ενώ σημείωσε τη στάση και την υπακοή του στο θέλημα της Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ιερώνυμος, ανέγνωσε διάφορα αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιο του μακαριστού Νικολάου, τα οποία είχε συντάξει εκείνος μετά από μεγάλες πνευματικές στιγμές της ζωής του, μέσω των οποίων όλοι οι παρευρεθέντες αδελφοί αντιλήφθηκαν την αγιότητα του ανδρός και την αγάπη που έτρεφε για την ενότητα μέσα στη ζωή της Εκκλησίας.