Η Εορτή του Συμπολιούχου Τρικάλων Αγίου Νικολάου

Spread the love

Πανηγυρικά και με την παρουσία πολυπληθών προσκυνητών εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης η ιερά μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, του Συμπολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Επίκεντρο του εορτασμού ο μεγαλώνυμος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου στην πόλη των Τρικάλων.

Στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό της εορτής που τελέσθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος. Μαζί του συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, ενώ έψαλλε εκλεκτός χορός Ιεροψαλτών.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε εγκαρδίως τους φιλοξενούμενους Αρχιερείς και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος με απλότητα αναφέρθηκε εμπνευσμένα στο βίο του Αγίου Νικολάου.

Το βράδυ ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης και Προϊστάμενος του Ναού Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Κολώνας τέλεσε Ιερά Αγρυπνία.

Το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου 2023 τελέσθηκε πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, ενώ έψαλλε ο εκλεκτός χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού κ. Παναγιώτου Καλαμπάκα.

Στον πανηγυρικό της ημέρας Πρωτοσύγκελλος της ιεράς μητροπόλεως Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Σχίζας αναφέρθηκε εμπνευσμένα και εκτενώς στην μεγάλη μορφή του Αγίου Νικολάου.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ανέφερε τα εξής:

«Όπως ο κουρασμένος οδοιπόρος επανέρχεται νοσταλγός στο σπίτι του αγαπητοί μου αδελφοί, έτσι και εμείς κουρασμένοι και εξουθενωμένοι από τις δύσκολες διαδρομές της ζωής μας, προσήλθαμε σήμερα στην φιλόξενη οικία του Αγίου Νικολάου για να αναπαυθούμε στα ευλογημένα δόματα της πίστης.

Διαφαινόμενη η συγκίνησή μας για την μεγάλη σημερινή ημέρα κατά την οποία η μνήμη του συμπολιούχου μας Αγίου Νικολάου ενώνει τις κοινές μας αγωνίες και ανησυχίες και τις μετατρέπει σε ειλικρινή προσευχή που ευχόμαστε να ανεβαίνει στο ουράνιο θυσιαστήριο ως θυμίαμα εύοσμο.

Πιστέψτε με στερούμαι των κατάλληλων λέξεων για να εξωτερικεύσω επ’ ακριβώς τα αισθήματά μου και να καταστήσω εμφανή την χαρά μου για την ευλογία και την τιμή που προσγίνεται τόσο σε εμένα προσωπικά όσο και στο ευλογημένο ποίμνιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως από την παρουσία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Πορταΐτισσας και του Ιερού Λειψάνου του ευφόρου μας Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού.

Ο φετινός εορτασμός μπορεί να τελείται κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την επαρχία και την Θεσσαλία μας, αλλά έρχεται να μας ενθαρρύνει σε αυτές τις στιγμές αδυναμίας αφού ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε παράδειγμα Αγίου που αγωνίστηκε και απέδειξε ότι η πίστη και η ελπίδα στον Χριστό είναι τα μοναδικά σωσίβια που μπορούν να μας βοηθήσουν σε στιγμές κρίσεως.

Την με ευφροσύνη τελεσθείσα Ιερά μας Πανήγυρι κόσμησε χορεία διαπρεπών Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς τους οποίους εκφράζω βαθύτατη την ευγνωμοσύνη και την αδελφική μου αγάπη. Αισθάνομαι ευτυχής διότι οι προσφιλέστατοι αδελφοί και ακραιφνείς φίλοι επιδαψίλευσαν τις ευλογίες τους προς τα πνευματικά μας  τέκνα, τον εκλεκτό και αρχοντικό Τρικαλινό λαό.

Βαθύτατη αισθάνομαι την υποχρέωση προς Εσάς Σεβασμιώτατοι και εκλεκτοί Αδελφοί, και παρακαλώ να πιστέψετε ότι με συγκινεί ιδιαίτερα η παρουσία Σας στην Ιερά μας Μητρόπολη.

Ο προεξάρχων της σημερινής λατρευτικής Σύναξης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, φάρος τηλαυγής στο Ακριτικό νησί της Λήμνου υψώθηκε στην ανώτατη σκοπιά για να περιφρουρεί Ορθοδοξία και Ελλάδα στα πολυκύμαντα ύδατα του πολυπόθητου πελάγους. Εκεί που η Λήμνος σαν το στέμμα του Αιγαίου υπενθυμίζει με εμάς τους Νεοέλληνες ότι το ευωδιαστό θυμίαμα που άναβαν οι χριστιανοί ακρίτες κράτησε ζωντανή και ευωδιαστή την πατρίδα μας Ελλάδα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, σκαπανέας της Ιεράς Επιστήμης και οτρηρός συγγραφέας, ερχόμενος από την μαρτυρική γη της Μακεδονίας, μας κομίζει την γνώση και σοφία των φωτοφόρων εκείνων αγωνιστών και προμάχων της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνω και προς τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου π. Ιερώνυμο, ο οποίος ανέλαβε την διακονία του κηρύγματος και κατάφερε να μαγνητίσει την σκέψη και καρδιά μας με την σοφία των λόγων του.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκειά μου προς τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Λάμπρο Κολώνα Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και στενό μου φίλο και συνεργάτη, για την άψογη διοργάνωση της εφετινής πανηγύρεως. Γνωρίζω ότι μαζί με τα αξιότιμα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τους συνεργάτες, τον ακούραστο και ταπεινό π. Απόστολο τους εθελοντές και διακονητές Βασίλη, Γιώργο, Νικόλαο προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό Σας για την ενδυνάμωση του έργου της Ενορίας. Σας παρακαλώ να συνεχίσετε τον αγώνα Σας με τον ίδιο ζήλο που προβάλλεται σήμερα ενώπιόν μας, διότι έχουμε ανάγκη από την παρουσία τέτοιων προτύπων στην Εκκλησία μας.

Ήθελα όμως αυτή την επίσημη ημέρα, να μοιραστώ μαζί σας τα ειλικρινή μου αισθήματα ευχαρίστησης και υπερηφάνειας για τον Λαμπαδάριο κ. Αθανάσιο Χρηστάνα ο οποίος συμπαραστέκεται και κοσμεί το αναλόγιο του Ιερού μας Μητροπολιτικού Ναού πλάι στον Πρωτοψάλτη και επιφανή καθηγητή κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα.

Ο αγαπητός μας Θανάσης, Ιατρός Ακτινολόγος στο επάγγελμα, αποτελεί ένα πρότυπο χριστιανού και επιστήμονα σε μια εποχή που αντίθετα ρεύματα προβάλλουν στην κοινωνία μας και θέλουν τους επιστήμονες σε αντιπαράθεση με την θρησκευτική ζωή. Η ευσέβειά του για την ιερή ψαλτική τέχνη και η αγάπη του για τις ιερές ακολουθίες αποτελούν πτυχές του χαρακτήρα του, οι οποίες όταν συναντηθούν με τον πόθο του για την Ιατρική επιστήμη και την φροντίδα του πλησίον , τότε σε εντυπωσιάζουν για τον τόσο ταπεινό του χαρακτήρα.

Αποφάσισα σήμερα να τον χειροθετήσω Ιεροψάλτη και να του προσφέρω επίσημα τις ευχές μου ώστε ο ζήλος και η επιμέλειά του, η επίγνωση της ευθύνης και ο πόθος της υπηρεσίας του να έχουν το ιδιαίτερο αποτύπωμα της Εορτής του ταπεινού και πράου Αγίου Νικολάου, τον οποίον εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μιμηθεί στις αρετές και πράξεις.

Αγαπητέ μου Θανάση γνωρίζω ότι σήμερα αισθάνεσαι λίγο αμήχανα διότι είσαι άνθρωπος ταπεινός που δεν επεδίωξες ποτέ την προσωπική σου προβολή ή και ανάδειξη. Πλην όμως να γνωρίζεις ότι το Πνεύμα του Θεού πάντοτε θα ενεργεί την σωστή στιγμή και με τις σωστές μεθόδους για να παραμένει ζωντανή και επίκαιρη η παράδοση της Εκκλησίας μας. Εύχομαι η ιεροπρεπής διαγωγή σου να είναι και η εγγύηση της εφ εξής διακονίας σου στον Ιερό μας Μητροπολιτικό Ναό. Πρόσελθε αγαπητό μου παιδί Αθανάσιε…»

Εν συνεχεία ο. κ. Χρυσόστομος Χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Λαμπαδάριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού κ. Αθανάσιο Χρηστάνα, Ιατρό Ακτινολόγο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ