Εκδηλώσεις εορτασμού Ελληνικών Γραμμάτων

Spread the love

«Εθνικός Κήρυξ»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα εορτάσει την Εορτή των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστατών της Ελληνικής Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, με τις κάτωθι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Γραφείο Παιδείας.

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, 2020

9:00 π.μ. – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος θα προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν για τους διευθυντές, τους δασκάλους και τους μαθητές των Κοινοτικών Ελληνοαμερικανικών σχολείων της Νέας Υόρκης.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα αναφερθεί στη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών, καθώς και τη σπουδαιότητα της Ελληνορθόδοξης κληρονομιάς. Θα ακολουθήσει η κοπή της Βασιλόπιτας για τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές των ημερησίων Ελληνοαμερικανικών σχολείων της περιοχής.

6:30 μ.μ. – Σύναξη για την Ελληνική Φιλοσοφία και την Παιδεία

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, ο Αρχιμ. Μάξιμος Κώνστας, Κοσμήτορας (interim) της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, θα μιλήσει για την αξία του έργου των Τριών Ιεραρχών και την επιρροή τους στο σύγχρονο κόσμο. Η ομιλία του θα έχει τίτλο: «Τραγουδήστε στον Κύριο ένα νέο τραγούδι: Οι τρεις ιεράρχες και η θεολογία της μουσικής».

Μετά την ομιλία, μερικοί μαθητές από τα Κοινοτικά Ημερήσια Ελληνοαμερικανικά Σχολεία της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας θα παρουσιάσουν μία σύντομη ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο διευθυντής του πολιτιστικού τμήματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τη χορωδία του θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα από τη Ελληνική μουσική παράδοση.

Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, 2020

10:00 π.μ. – Απονομή Βραβείων Αριστείας

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος θα απονείμει στους μαθητές των κοινοτικών ημερησίων και απογευματινών σχολείων, οι οποίοι αρίστευσαν στην Εξέταση της Νεοελληνικής γλώσσας τον περασμένο Ιούνιο, το Βραβείο Αριστείας «Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχαι», στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στο Μανχάτταν.

Ο κ. Ανδρέας Γουνάρδης, Πολιτειακός βουλευτής της περιοχής 22 της Νέας Υόρκης, θα είναι ο επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης. Θα μιλήσει για την «Αξία της Ελληνικής γλώσσας και του Πολιτισμού για την Αμερικανική Κοινωνία». Θα ακολουθήσει δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος.