Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος

Spread the love

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος ο οποίος είχε χτυπηθεί από τον κοροναϊό.

Η υγεία του Πατριάρχη που νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου, είχε παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση από την Τετάρτη . oι πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο του Πατριάρχη ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούσιτς στο προφίλ του στο instragram. «Άνθρωποι σαν κι εσένα δεν φεύγουν ποτέ» έγραψε ο πρόεδρος της Σερβίας. «Την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020, στις 7:07 π.μ., στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Covid «Karaburma» στο Βελιγράδι, η Αγιότητά του ο Αρχιεπίσκοπος Πέγια, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλόβατς και Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος (Γκάβιλοβιτς) εκοιμήθη. Όλες οι άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την κηδεία της Αγιότητας του Πατριάρχη θα ανακοινωθούν σύντομα στο κοινό. Αιώνια μνήμη σε αυτόν και στη Βασιλεία των Ουρανών!» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας. Υπενθυμίζεται, ότι ο  προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου στις 4 Νοεμβρίου όταν βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό. Παρουσίαζε αρχικά ήπια κλινική εικόνα ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο να γίνει εισαγωγή λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του (90 ετών).

Η κατάσταση της υγείας του Πατριάρχη Ειρηναίου άρχισε από χθες να επιδεινώνεται και σήμερα κατέληξε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη θεραπεία του Πατριάρχη Σέρβων συμμετείχαν και γιατροί από τη Ρωσία που έφτασαν στη Σερβία για αυτό το λόγο. Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε χοροστατήσει στις 30 Νοεμβρίου στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιου, ο οποίος επίσης απεβίωσε από επιπλοκές του κοροναϊού.

Εξελέγη Πατριάρχης το 2010

Ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας γεννήθηκε το 1930 στην πόλη Τσάτσακ της Κεντρικής Σερβίας. Σπούδασε στο τμήμα θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα.

Το 1959 εκάρη μοναχός. Το 1974 εξελέγη επίσκοπος της Επαρχίας της Μοραβίτσα και το επόμενο έτος επίσκοπος του Νις, θέση στην οποία παρέμεινε για 35 χρόνια.

Εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας στις 22 Ιανουαρίου 2010 και ενθρονίστηκε την επομένη