Ανοικτή Επιστολή προς την Δ.Ι.Σ. για την κατάργηση της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων

Spread the love

 Βελλά, 27 Ιουνίου 2021

                                                                                                   Κυριακή των Αγίων Πάντων

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΘΕΜΑ: Κατάργηση της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων

Μακαριώτατε Πρόεδρε και Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς,

ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ!!

      Διαβάζοντας το απο 24-06-2021 υπόμνημα σας προς την Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Κεραμέως με Αρ. Πρωτ. 2689 σχετικά με τον εξορθολογισμό της εκκλ. εκπαίδευσης, αισθάνεται κανείς θλίψη και πίκρα καθώς διαφαίνεται ότι με πρότασή σας παύει οριστικά η λειτουργία της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης αλλά και κάθε Εκκλησιαστικού Σχήματος στην Βελλά Ιωαννίνων, μετά από έναν αιώνα επιτυχημένης λειτουργίας της.

    Είναι ευχάριστο δε το γεγονός ότι παρά τον αρχικό σχεδιασμό να παραμείνουν μόνο δύο Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Α.Ε.Α.) από τις τέσσερις, στο ίδιο υπόμνημα υποστηρίζετε την παραμονή και μίας τρίτης, της Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης, αλλά λυπηρό και βάναυσο που δεν συμβαίνει το ίδιο και για την Ακαδημία της Βελλάς. Στενάχωρο όμως και απογοητευτικό αποτελεί το γεγονός ότι αλλάξατε και την πρότασή σας ως πρός την ίδρυση της νεόδμητης Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ) διετούς φοιτήσεως, απο τη Βελλά – όπως ήταν αρχικά προτεινόμενο στο νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. – στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

   Και αναρωτιέμαι, Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι: δεν αποτελεί αδικία το γεγονός ότι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που λειτουργούν ήδη δύο Θεολογικές Σχολές, θα παραμείνουν καί οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες καί οι Σ.Μ.Υ.Κ., ενώ στα Ιωάννινα δεν θα λειτουργεί καν ούτε Εκκλησιαστικό Λύκειο; Σκεφτήκατε μήπως την παντελή ερήμωση της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων αλλά και ενός μεγάλου μέρους της Θεσσαλίας, της Δυτ. και Στ. Ελλάδος από Εκκλησιαστική Σχολή και το πλήγμα που θα υποστεί η τοπική περιοχή από την έλλειψή της;

    Και το κυριότερο θεωρώ, αναλογιστήκατε ποτέ την υπερ-αιώνια ιστορία της Σχολής Βελλάς η οποία φέτος τον Οκτώβριο με τη χάρη του Θεού κλείνει 110 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς στα εκκλησιαστικά δρώμενα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Έθνους μας;

  Μία Σχολή που συστάθηκε στην Τουρκοκρατούμενη ήδη ακόμα Ήπειρο, το 1911 μ.Χ., συμβάλλοντας τα μέγιστα και σε εθνικά ζητήματα, ευρισκόμενη σε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο στο ιστορικό Καλπάκι, μέσα στο χώρο της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Βελλάς απο τον τότε Μητροπολίτη Βελλάς και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σπυρίδωνα Βλάχο, ο οποίος στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς οραματίστηκε ένα Εκπαιδευτήριο με απώτερο στόχο την εκκλησιαστική μόρφωση των Ιερέων, αλλά και την ανάδειξη Δασκάλων, χτίζοντάς το στο κέντρο ολόκληρης της Ηπείρου (Βορείου και Νοτίου). Και τα κατάφερε!! Και φέτος, 110 χρόνια μετά, έχοντας περάσει από πολλά σχήματα εκκλ. εκπαίδευσης, η Ιερά Σύνοδος, η μάνα μας Εκκλησία, αποφασίζει να θέσει τέλος στη λειτουργία της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης καί του Εκκλησιαστικού Λυκείου, δίνοντας τέλος και στο όραμα του μεγάλου Ιδρυτή της.

   Και ερωτώ επιμόνως ξανα: Δεν είναι αρκετά όλα τα παραπάνω για να παραμείνει σε λειτουργία και η Ακαδημία της Βελλάς, που ιδρύθηκε άλλωστε για αυτόν το σκοπό και μάλιστα πρώτη από όλες τις υπόλοιπες; 

Πέραν των παραπάνω όμως, αποτελεί εντύπωση και η ψευδής δήλωση – και επιτρέψτε μου – του Μακαριωτάτου Προέδρου, ο οποίος σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία της Βελλάς, απάντησε ότι η Σχολή Βελλάς θα φιλοξενεί μία απο τις νέες ΣΜΥΚ που ιδρύονται από το Υπουργείο, ενώ στο υπόμνημά της Δ.Ι.Σ. (24-06-2021) προτείνεται η μεταφορά της ΣΜΥΚ στην Εκκλησιαστική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

   Γιατί Μακαριώτατε και Άγιοι Αρχιερείς, ένα τέτοιο κρίσιμο και σημαντικό ζήτημα της Εκκλησίας μας δέν το αφήνετε στην κρίση ολόκληρης της Ιεραρχίας που θα συνέλθει σε λίγους μήνες, όπως άλλωστε είχε σχεδιαστεί εξ αρχής καί το επωμίζεστε μονο εσείς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου; Είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοιες σημαντικές αλλαγές στην Εκκλησία μας και να αποφασίζουν μόνον οι 13 απο τους 82; Είναι εύλογες απορίες γεμάτες ερωτηματικά.

    Κλείνοντας, θα ήθελα να σας γνωρίσω Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι τη Σχολή Βελλάς μέσα από πράγματα και καταστάσεις που την καθιστούν ιδιαίτερη στον Ελληνικό Ορθόδοξο χώρο. Ενδεικτικά αναφέρω το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει σε αυτήν, την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των Καθηγητών και την αγάπη για τη δουλειά τους, το έντονο δέσιμό όλων μας με το Μοναστήρι της Παναγίας της Βελλαϊτισσας απ αρχής έως και σήμερα, αλλά κυρίως την πορεία της Σχολής αυτής μέσα στο χρόνο, αρχικά ως Ιεροδιδασκαλείο, στη συνέχεια ως Παιδαγωγική Εκκλ. Ακαδημία και τελευταία ως Ανωτέρα και Ανωτάτη Εκκλ. Ακαδημία, καθώς και την ανάδειξη ικανού αριθμού αποφοίτων σε καίριες θέσεις της επιστήμης και της Εκκλησίας.

    Ελπίζω ότι οι χιλιάδες πονεμένες φωνές αντίδρασης των Φοιτητών – Αποφοίτων και του Ακαδ. Συμβουλίου της Βελλάς, ολόκληρης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Βουλευτών της περιοχής που το τελευταίο καιρό είδαν το φώς της δημοσιότητας, θα αλλάξουν τις προθέσεις καί της Μητρός Εκκλησίας καί της Πολιτείας. Η Παράδοση άλλωστε του Έθνους και της Εκκλησίας μας θέλει την Βελλά στην Ήπειρο ως Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και Παιδείας!!

    Εύχομαι η Προστάτιδά μας Παναγία η Βελλαϊτισσα να επιτρέψει το καλύτερο για τη Σχολή της!!

Με σεβασμό και πόνο ψυχής

υιικώς ασπάζομαι τη δεξιά σας,

Γεώργιος Α. Κωνσταντινόπουλος

Πτυχιούχος Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών και πρ. Πρόεδρος Φοιτητών Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων