Η ΔΙΣ εξετάζει τα σενάρια εν όψει του εορτασμού των Χριστουγέννων

Spread the love

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να τοποθετηθούν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν μεμονωμένος φωνές που θα αντιδράσουν ωστόσο ουδείς δεν μπορεί να προκαταβάλει εάν αυτό θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση που θα υπάρξει ή εάν η Ιερά Σύνοδος ζητήσει κάποιες τροποποιήσεις.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, τις δύο αυτές ημέρες – ανήμερα Χριστουγέννων και Φώτων – θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Το πρώτο σενάριο δεν είναι άλλο από την τήρηση και αυτή τη φορά της κυβερνητικής οδηγίας ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις, εντάσσεις και φυσικά μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση Εκκλησίας – Κυβέρνησης με διαστάσεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα.

Με βάση την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις τάξεις κληρικών και μεγάλης μερίδας των πιστών, θα θεωρηθεί θαύμα εάν μια τέτοια απόφαση ληφθεί και ακόμη μεγαλύτερο αν ληφθεί και υλοποιηθεί.

Το δεύτερο σενάριο το οποίο δίνει στην Εκκλησία τον τρόπο να κοινοποιήσει την βαριά ενόχληση της για τα νέα μέτρα, θέλει την ΔΙΣ να μην τα αποδέχεται, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την συμπεριφορά της και διατάσσοντας τους ιερείς να κρατήσουν κλειστούς του ναούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην πρόταση αυτή προστίθενται από ορισμένους κι άλλες ιδέες όπως πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τον λαό και άλλες αντίστοιχου συμβολισμού ενέργειες οι οποίες θα εξωτερικεύσουν μεν την ενόχληση της Εκκλησίας, δεν θα την θέσουν δε σε πρακτικούς και νομικούς κινδύνους.