Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τα περιοριστικά μέτρα

Spread the love

Την παράταση για μια εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων που έληγαν στις 27 Απριλίου για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι περιορισμοί παρατείνονται έως τις 4 Μαΐου επαναλαμβάνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσεις για τη μετάβαση στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας. Με δεδομένο ότι οι περιορισμοί για τις εκκλησίες λήγουν στις 28 Απριλίου, μένει να διαφανεί αν θα υπάρξει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα παρατείνει τις απαγορεύσεις έως και τις 4 Μαϊου.

Εντός της ημέρας αναμένεται στο Μέγαρο Μαξίμου η εισήγηση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης και την πορεία προς τη χαλάρωση των μέτρων

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την επιστημονική επιτροπή και υπουργούς προκειμένου να καταρτισθεί το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών το οποίο και θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αναφορικά με τις εκκλησίες οι προτάσεις που μελετώνται είναι αρχικά να επιτραπεί η ατομική προσευχή. Δηλαδή να ανοίξουν οι εκκλησίες μόνο για να ανάψει κανείς ένα κερί, ή να προσευχηθεί, όπως ήταν αρχικά. Στο πλαίσιο αυτό οι Ιερείς θα κληθούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει συνωστισμός κι ότι θα τηρούνται όλες οι αποστάσεις ασφαλείας και οι υγειονομικές συστάσεις.

Πότε επιστρέφουμε στις εκκλησίες

Κατά πως φαίνεται, οι Ιερές Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία θα εξακολουθήσουν να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, αν και και έχει προταθεί να μπορεί να συμμετέχει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων.
Μένει επίσης, να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις βαπτίσεις και τους γάμους, αν δηλαδή θα επιτραπεί η τέλεσή τους με περιορισμό αριθμό ανθρώπων και κάτω υπό ποίες συνθήκες

Ερωτηθείς χθες σχετικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι «θα πρέπει να υπάρχουν οι κανόνες και οι αποστάσεις ασφαλείας που επικρατούν και σε άλλους χώρους» Και πρόσθεσε: «Θα συζητηθεί από την Επιτροπή και θα τοποθετηθεί η Επιτροπή με σαφήνεια στην εισήγησή της για χώρους λατρείας, οι οποίοι βέβαια θα αφορούν όχι μόνο τους ορθόδοξους ναούς, αλλά και όλους τους χώρους λατρείας στη χώρα και θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας. Τόσο για την ατομική προσευχή όσο και για τη θεία λατρεία».
Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες σημείωσε: «Νομίζω δεν θα πρέπει να προσεγγίζουμε θέματα ευπαθών ομάδων για τους χώρους λατρείας. Αυτά είναι σαφή. Έχουμε τοποθετηθεί σαφώς γι’ αυτά τα θέματα. Ούτε να τοποθετούμαστε για θέματα πίστης των ανθρώπων. Εμάς μας ενδιαφέρει η συνάθροιση, ο συνωστισμός και νομίζω αυτό θα γίνει με τους κανόνες που πρέπει να γίνει και θα γίνει με εισήγηση της επιτροπής».

Ο κ. Χαρδαλιάς από τη πλευρά του δεν προέβη σε κάποια δήλωση, αρκούμενος να πει «Καλύφθηκα

Πηγή orthodoxianewsagency.gr