Λαρίσης Ιερώνυμος:Επειδή όταν κάποιοι προπηλακίζουν μητροπολίτη ενδεχομένως να βολεύει πολλούς

Spread the love

Ο Μητροπολίτης Λάρισης & Τυρνάβου κ Ιερώνυμος ήταν καλεσμένος του Σωτήρη Πολύζου στην εκπομπή της TRT “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” τηνΤρίτη 10 Νοεμβρίου 2021.

O Σεβασμιώτατος απάντησε σε όλες της ερωτήσεις που του έθεσε ο Δημοσίογράφος κ Σωτήρης Πολύζος, ο κ Ιερώνυμος σημείωσε πως αυτό που με ενοχλεί είναι το γεγονός, “ότι έπρεπε πρώτα να φτάσουμε να έχουμε πενήντα θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα για να δούμε και πάλι τους εμβολιασμούς να αυξάνονται. Δηλαδή, μόνο υπό την πίεση της ανάγκης και μόνο όταν φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο θα φτάσουμε να λάβουμε μέτρα και να αντιδράσουμε ενώ μέχρι τότε θα κοιμόμαστε αμέριμνοι. Γιατί αυτή η απρονοησία γενικότερα στην ελληνική κοινωνία και η διάθεση του δεν βαριέσαι ας το κάνουν οι άλλοι και εγώ ας το γλιτώσω το εμβόλιο μη τυχόν και έχουν δόση ισχύος τα όσα λένε οι διάφοροι συνωμοσιολόγοι ή φαντασιόπληκτοι και φοβίζουν τον κόσμο”, “Για αυτό φταίμε όλοι όσοι αρθρώνουμε δημόσιο λόγο θεωρώντας τα, ανοησίες προφανείς. Να όμως που οι προφανείς αυτές ανοησίες επηρεάζουν πολλούς και τώρα πρέπει να απαντήσουμε σε πράγματα τα οποία αν τα είχαμε απαντήσει πριν από λίγους μήνες θα ήταν ενδεχομένως διαφορετικά”

.

Απλα Εφαρμόζω την Απόφαση της Συνόδου

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ Πολύζου  πανελλαδικά τα μέσα ενημέρωσης  σας μνημονεύουν επειδή βρίσκεται στην απέναντι όχθη από τις ακραίες συμπεριφορές κάποιων κληρικών ο Σεβασμιώτατος Απάντησε    “αν καμιά φορά ακούγομαι περισσότερο εγώ στα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης πιστέψτε με πως είναι κάτι το οποίο δεν το επιθυμώ και δεν το θέλω. Πολλές φορές αυτή η δημοσιότητα έχει αρνητικό αντίκτυπο δυσκολεύοντας μετά και τις δραστηριότητες και την ενέργεια. Τώρα, όλο αυτό και εμένα με φέρνει σε δύσκολη θέση. Το σπουδαίο όμως που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι αυτό δεν είναι έργο δικό μου αλλά είναι απόφαση της Ιεραρχίας και της Συνόδου και αυτό υπερασπίζομαι και εφαρμόζω”. Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στα Γρεβενά με τον οικείο μητροπολίτη ο οποίος κατέβαζε τις μάσκες για να αγιάσει τους πιστούς, ο κ. Ιερώνυμος ρωτήθηκε για το αν μια τέτοια εικόνα ήταν σωστή, με τον ίδιο να απαντά πως “νομίζω ότι ήταν υπερβολικές οι αντιδράσεις αφού ο μητροπολίτης Γρεβενών και το εμβόλιο έχει κάνει αλλά και το συνιστά. Απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ήθελε όποιος ερχόταν και ασπαζόταν το Σταυρό στιγμιαία να κατεβάζει τη μάσκα και να φεύγει. Εγώ προσωπικά αυτό το δικαιολογώ και δεν το θεωρώ ως κάτι κακό”.“Το έλλειμμα στην παιδεία και την κακή θρησκευτικότητα η οποία είναι ευθύνη της Εκκλησίας και όχι ευθύνη κάποιου άλλου. Από εκεί και μετά έδειξε γενικά μία παθογένεια η οποία δεν μας τιμά ούτε ως χώρα ούτε ως λαό. Βεβαία δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μόνο για την Εκκλησία αφού και αυτή είναι ο καθρέφτης της συνολικής κοινωνίας. Αυτό όμως το οποίο διαπιστώνουμε και βλέπουμε είναι ότι και η Εκκλησία δεν είναι κάτι του εκτός κοινωνίας αφού δεν πέφτει από τον ουρανό αλλά δρα μέσα σε μία συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία και σε μία συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα”.

Σε Άλλη ερώτηση ο κ Πολύζος για το αν υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα κάποιο πολιτικό παιχνίδι ως προς το ποιος πήρε τελικά την πρωτοβουλία για την εξαίρεση της Εκκλησίας από τα νέα μέτρα η οποία μάλιστα έφερε και αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως δεν επιτρέπεται να σχολιάσω ανακοινώσεις κομμάτων και μικροπολιτικά παιχνίδια γιατί δεν είναι αρμοδιότητά μου. “Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι αυτή τη στάση μου τη στηρίζω ιδίως στο γεγονός ότι ενώ δύο φορές κατήγγειλα πως στις συγκεντρώσεις που έγιναν εναντίον της προσπάθειας αυτής της κινητής μονάδας εμβολιασμού υπήρχαν μέλη της ακροδεξιάς παράταξης της “Χρυσής Αυγής” οι οποίοι έκαναν αυτά που έκαναν. Παρόλα αυτά όμως δεν δέχτηκα ούτε καν απλή συμπάθεια από κανένα κόμμα και καμία κομματική ανακοίνωση από όλους εκείνους δηλαδή που θεωρούν ότι υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Κάποιοι από τους βουλευτές της Λάρισας βέβαια μου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και τη συμπάθειά τους και τους ευχαριστώ. Όμως τα οργανωμένα κόμματα έσπευσαν να τραβήξουν την ουρά τους απ’έξω από όλο αυτό. Ίσως επειδή όταν κάποιοι προπηλακίζουν μητροπολίτη ενδεχομένως να βολεύει πολλούς. Έτσι δεν θέλω να σχολιάσω ανακοινώσεις κομμάτων ιδίως ενόψει των γεγονότων ότι και αυτοί σε δεδομένες στιγμές αρνήθηκαν να σχολιάσουν ιδίως όταν νομίζω ότι θα έπρεπε έστω μια έκφραση συμπάθειας να την πούνε”, 

Σας Παραθέτουμε όλο το βίντεο απο την Συνέντευξη