Λόγια καρδιάς προς το μακαριστό Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Αλέξιο

Spread the love

Πρωτοπρεσβυτέρου Λάμπρου Κολώνα, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών

«Μακάριοι οἱ νεκροί οἱ ἐν Κυρίῳ ἀποθνήσκοντες ἀπ᾿ ἄρτι… ἵνα ἀναπαύσωνται ἐκ τῶν κόπων αὐτῶν· τά γάρ ἔργα αὐτῶν ἀκολουθεῖ μετ᾿ αὐτῶν» (Ἀποκ. ιδ’ 13)

Στις 7 Δεκεμβρίου έφυγε για την όντως ζωή ο Μητροπολίτης πρώην Τρίκκης και Σταγών κυρός Αλέξιος. Ας μου επιτραπεί να εκφραστώ απλά για το σεβάσμιο πρόσωπό του, καθώς κι εκείνος με απλότητα «τὸν ἀγῶνα τὸν καλὸν ἠγώνισται, τὸν δρόμον τετέλεκε, τὴν πίστιν τετήρηκε».

Λεπτός και λιτός στους τρόπους ,ακέραιος και ανεξάρτητος αλλά και σοβαρός, επιβλητικός, μετρημένος. Αφοσιωμένος στο ποιμαντικό του καθήκον, δυνατός στην σκέψη και διαυγής στο πνεύμα, ακριβής και εύστοχος στις κρίσεις του, εύστροφος και αξιοζήλευτος μνήμων, βαθύς μελετητής και γνώστης της εκκλησιαστικής ιστορίας, επίμονος αρνητής κάθε υπερβολής και προβολής, ο λόγος του διάφανος και εμπειρικός. Έτσι τον θυμόμαστε από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να προσδώσω κάπως προσωπικό ύφος στα γραφόμενά μου. Αν και ο ίδιος δεν υπήρξα χειροτονία του, εντούτοις ο Μητροπολίτης Αλέξιος ολοπρόθυμα και απροσδόκητα, θα τολμούσα να πω, μου εμπιστεύτηκε την ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Τρικάλων και την πνευματική καθοδήγηση του πολυάριθμου ποιμνίου της.

Ειλικρινά δεν είχε λόγο να  το κάνει! Κι όμως θέλησε να αξιοποιήσει τις ισχνές δυνάμεις ενός νέου κληρικού για την διαποίμανση μίας ενορίας την οποία είχαν κοσμήσει φωτεινές και παραδειγματικές εκκλησιαστικές προσωπικότητες. Πάντοτε διακριτικός, καθοδηγητικός και συνετός. Καθεμία επισήμανση του γινόταν προς οικοδομή.

Σίγουρα αρκετοί πατέρες της Ιεράς μας Μητροπόλεως θα μπορούσαν να πούνε περισσότερα για τον γέροντα Αλέξιο. Αυτό που έχει βέβαια την μεγαλύτερη αξία και πιστεύω ότι σε αυτό εκφράζω όλους τους αδελφούς συμπρεσβυτέρους είναι ότι όλοι μας διδαχθήκαμε πολλά από το παράδειγμά του Μητροπολίτου Αλεξίου ,αλλά και από τους λόγους του. Διηκόνησε με αξιοζήλευτη σπουδή το κήρυγμα και την κατήχηση του λογικού ποιμνίου του. Αγωνίστηκε για την αναζωπύρωση του Χαρίσματος των κληρικών, ενώ παράλληλα χειροτόνησε και πολλούς νέους και φερέλπιδες κληρικούς και φρόντισε για τις ανάγκες τους, αλλά και των οικογενειών τους. Του πολυσεβάστου Μητροπολίτου του από Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου ας είναι η μνήμη αιωνία κι εμείς οι περιλειπόμενοι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης & Σταγών ας έχουμε την ευχή του. Εκπροσωπώντας τον ιερό κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ελάχιστος εν αδελφοίς

Πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Κολώνας

Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος

Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών