Μέσω τηλεδιάσκεψης Συνέρχεται η ΔΙΣ την Τετάρτη

Spread the love

Συνέρχεται  το απόγευμα της Τετάρτης 1ης Απριλίου 2020, η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 163ης Συνοδικής Περιόδου μέσω τηλεδιασκέψεως.

Την εποχή του κορονοϊού μπήκαν και οι τηλεδιασκέψεις στη ζωή της Εκκλησίας και οι ιντερνετικές λειτουργίες και όλα αυτά «τα ηχηρά παρόμοια», που δηλητηρίασαν την εκκλησιαστική μας ζωή και επέφεραν αυτό τον διχασμό στο ποίμνιο: άλλοι να φοβούνται να κοινωνήσουν και άλλοι να κοντεύουν να τρελαθούν ζητώντας να λάβουν Σώμα και Αίμα Χριστού.

Αλλά όλα αυτά  θα τα βρει μπροστά της  η Εκκλησία και ασφαλώς  οι ποιμένες μας και κυρίως αυτοί  που παρέδωσαν τα όπλα με πολύ ευκολία και επέβαλαν στους ναούς μας  το ατιμωτικό… «κλειστό λόγω κορονοϊού»

Τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως,εκτός από τα απολύτως υπηρεσιακά θέματα η ΔΙΣ αναμένεται να συζητήσει  τη νέα ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας,  δια της οποίας παρατείνεται έως και το Σάββατο του Λαζάρου, 11 Απριλίου, το μέτρο  της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους ιεροπραξίας.

Ωστόσο, χθες το πρωί  η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ-1, βιάστηκε να προκαταλάβει τα πράγματα και να  ανακοινώσει ότι οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι λειτουργίες σε Eκκλησίες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς πιστούς τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στη συνέντευξή της.

«Με απόλυτο σεβασμό στο θρησκευτικό αίσθημα όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, και το τονίζω αυτό γιατί οι αποφάσεις μας αφορούν όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες. Η απόφαση που εκδόθηκε χθες έχει ημερομηνία μέχρι 11 Απριλίου θα εκδοθεί νέα απόφαση που θα αφορά και την Μεγάλη Εβδομάδα και έχουμε ακούσει το αίτημα για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή για λειτουργίες που δεν θα επιτρέπονται πίστοι, θα μπορεί να υπάρχει ένας κληρικός και ένας ψάλτης ίσως» – τόνισε χαρακτηριστικά η Υπουργός Παιδείας.

Επίσης η κ. Κεραμέως πρόσθεσε: «Το έχουμε καταγράψει, θα εξεταστεί εκ νέου πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα και κατά πόσο οι συνθήκες θα μας το επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών για την Μεγάλη Εβδομάδα.»

Σε άλλο σημείο η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση να είσακουστεί  το αίτημα της Εκκλησίας για την Μεγάλη Εβδομάδα, τόνιζοντας ότι αυτό θα γίνει με μόνη παρουσία του ιερέως και του ψάλτη και χωρίς πιστούς.

Κλείνοντας η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «αυτή την στιγμή αποκλείεται η οποιαδήποτε συμμετοχή πιστών για έναν και μόνο λόγο, και δεν έχει να κάνει επ ουδενί με το θρησκευτικό αίσθημα κανενός, αλλά ότι αυτή την στιγμή ο μεγαλύτερο κίνδυνος της εξάπλωσης του ιού είναι η συνάθροιση».

Πρέπει να πούμε ότι  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  κ. Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος, με πρόσφατη επιστολή  προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές, ζητούσαν να τροποποιηθεί η ισχύουσα ΚΥΑ και να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργούνται τα θυσιαστήρια των Ιερών μας Ναών με έναν ιερέα και έναν ψάλτη χωρίς την παρουσία πιστών.Αλλά η κ. Κεραμέως πριν καν απαντήσει στο κείμενο αυτό της Συνόδου προέβη στην εξαγγελία της