Σπείρα αλλοδαπών ιερόσυλων είχε ρημάξει εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα

Spread the love

“ Κλοπές σε Ιερούς Ναούς σε Ύδρα, Σπάρτη, Αθήνα, Μαρκόπουλο Αττικής, Χαλάνδρι, Τήνο και Άνδρο ”

Συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί μέλη της οργάνωσης μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» – Η εγκληματική οργάνωση διέπραττε συστηματικά κλοπές σε Ιερούς Ναούς σε Ύδρα, Σπάρτη, Αθήνα, Μαρκόπουλο Αττικής, Χαλάνδρι, Τήνο και Άνδρο – Μόνο η αξία των ταμάτων που αφαιρέθηκαν από Ναό της Ύδρας ξεπερνά τις 100.000 ευρώ!

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες κλοπές, κυρίως από Ιερούς Ναούς, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν στις 27 Νοέμβριου έξι αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ηγετικό μέλος της. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών, της ληστείας κατά συναυτουργία και της υπόθαλψης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη (5) άτομα, από τα οποία ένα είναι έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης, καθώς και άγνωστος αριθμός συνεργών τους, συγκατηγορούμενοι για συναφή αδικήματα.

Όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και σκοπό τη διάπραξη κλοπών, κυρίως από Ιερούς Ναούς.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης εξιχνιάστηκαν ένδεκα περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών από Ιερούς Ναούς και συγκεκριμένα από πέντε Ιερούς Ναούς σε Ύδρα, Σπάρτη, Αθήνα, Μαρκόπουλο Αττικής και Χαλάνδρι καθώς και δυο στην Τήνο και τέσσερις στην Άνδρο.

Ενδεικτικές περιπτώσεις της εγκληματικής τους δράσης αποτελούν:

η διάρρηξη Ιερού Ναού στην Ύδρα, όπου αφαίρεσαν περίπου πέντε κιλά χρυσό σε τάματα και παλαιά κοσμήματα, εικόνα της Θεοτόκου, τιμαλφή και (200) ευρώ από το παγκάρι της εκκλησίας. Η αξία των αφαιρεθέντων ταμάτων υπολογίστηκε ότι ξεπερνά τις (100.000) ευρώ,
η διάρρηξη Ιερού Ναού στην Άνδρο, όπου αφαίρεσαν χρυσά και αργυρά τιμαλφή (τάματα) από εικόνες, ενώ επιπρόσθετα βεβήλωσαν προθήκη με Ιερά Λείψανα, πετώντας τις θήκες των λειψάνων στο πάτωμα του Ναού, διάρρηξη Ιερού Ναού σε περιοχή της Σπάρτης όπου αφαίρεσαν χρυσά τάματα, (2) εγκόλπια και (2) σταυρούς, συνολικής αξίας (15.000) ευρώ.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας δράσης τους ( modus operandi ) αποτελεί το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών για τις διαρρήξεις, επισκέπτονταν προηγουμένως τους Ιερούς Ναούς και με πρόσχημα την προσκύνηση κατόπτευαν τους χώρους και τα αφιερωμένα αντικείμενα (τάματα).

Επιπλέον από την έρευνα εξιχνιάστηκαν άλλες δυο περιπτώσεις και συγκεκριμένα ληστεία σε μονοκατοικία στο Κορωπί, όπου αφού έδεσαν και φίμωσαν τον ιδιοκτήτη αφαίρεσαν 750 ευρώ και διάρρηξη σε οικία σε περιοχή της Ρόδου, από όπου αφαίρεσαν 1.800 ευρώ και διάφορα τιμαλφή.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

(2) τάματα σε λεπτό φύλλο χρώματος χρυσαφί,
(2) βραχιόλια χρώματος χρυσαφί,
(2) δαχτυλίδια χρώματος χρυσαφί ,
ρολόι χειρός,
(8) κινητά τηλέφωνα και (12) κάρτες sim,
(1.570) ευρώ,
(2) φακοί και
(2) αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό όλου του εύρους της παράνομης δράσης τους συνεχίζονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *