Στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου

Spread the love
Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου  η διαβεβαίωση ενώπιον της ΠτΔ

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος  θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για την καθιερωμένη εκ του νόμου διαβεβαίωση ενώπιον  της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνασ  Σακελλαροπούλου ενώ το Σάββατο  5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνισή του. Η Εκκλησία της Κρήτης είναι  έτοιμη για το συγκεκριμένο για το εκκλησιαστικό γεγονός το οποίο ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα εκπροσωπήσει ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ ο οποίος ως Κρητικός και ο ίδιος έχει κάθε λόγο να θέλει να είναι παρών σε μία τέτοια κορυφαία εκδήλωση για την Εκκλησία της Κρήτης και μάλιστα ως εκπρόσωπος του κορυφαίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Μετά  την διαβεβαίωση ενώπιον της ΠτΔ, τις υπογραφές  και την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα ακολουθήσει η Ενθρόνιση.

Είναι οι απαραίτητες ενέργειες οι οποίες οδηγούν στην ενθρόνιση η οποία αποτελεί το  κορυφαίο εκκλησιαστικό γεγονός για να αρχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του στη νέα του  θέση  ως Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Ουσιαστικά η Ενθρόνιση ενός νέου Ιεράρχη στην έδρα του γίνεται με την πρώτη θεία λειτουργία στην Καθέδρα του και με την άνοδο του στο Σύνθρονο* το οποίο βρίσκεται πίσω από την Αγία Τράπεζα.

*Σύνθρονο ονομάζεται η λειτουργική εκείνη σύνθεση θρόνων ή το σύνολο των καθισμάτων με έναν κεντρικό θρόνο( δεσποτικό) τα οποία βρίσκονται διατεταγμένα στην ανατολική πλευρά ενός ναού και μάλιστα στον χώρο του Ιερού Βήματος και μάλιστα εκατέρωθεν της Αγίας Τράπεζας, περί την αψίδα του ναού.