Ι.Μ. Μαρωνείας: ”Η Αγιά Σοφιά υποτάσσεται βιαίως σε πολιτικούς σχεδιασμούς”

Spread the love

Με κατώδυνον την ψυχήν παρακολουθούμεν τας εξελίξεις.

Διά μίαν εισέτι φοράν οι “άρχοντες του αιώνος τούτου οι καταργούμενοι” αδυνατούν να αντιληφθούν την Σοφίαν του Θεού.

Η αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, η αρχιτεκτονική έκφρασις του κάλλους, εις την οποίαν η πέτρα ζωογονείται και η άμορφος ύλη μορφοποιείται ως έκφρασις της Ορθοδόξου Τριαδολογίας και κοσμολογίας, η ενυπόστατος έκφρασις της οικουμένης και της οικουμενικής αποστολής της Εκκλησίας, η εμπνεύσασα και παρακινήσασα λαούς προερχομένους από τα βάθη των ασιατικών στεππών να εισέλθωσιν εις την Ορθοδοξίαν και τον πολιτισμόν, πράγμα διά το οποίον ευγνωμόνως καυχώνται έτι και σήμερον, βιαίως υποτάσσεται εις πολιτικούς σχεδιασμούς και θρησκευτικούς φανατισμούς.

Οι καταπατηταί αδυνατούν να αναγνωρίσωσιν εις την Μεγάλην του Χριστού Εκκλησίαν την Ενυπόστατον έκφρασιν του κάλλους, την μεταποίησιν της αμορφίας εις κοσμικόν κάλλος. Αντιθέτως, περιφέρουν το κάλλος ως τρόπαιον κατακτήσεως.

Συμπάσχοντες και ημείς και εκφράζοντες τα αισθήματα οδύνης του Ιερού Κλήρου και του πιστού λαού της καθ’ ημάς επαρχίας, προτρέπομεν τον πιστόν λαόν όπως δείξη αυτοσυγκράτησιν και στρέψη την ορμήν του εις ικετηρίους προσευχάς.

Διά τούτο, το εσπέρας της Παρασκευής, 24ης Ιουλίου ε.ε., και περί ώραν 19.00, εις τον Ιερόν Ναόν Της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, θα χοροστατήσει εις τον Εσπερινόν και θα τελέσει επιμνημόσυνον δέησιν υπέρ των υπερασπιστών της Κωνσταντινουπόλεως