Ο Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Spread the love

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος χοροστάτησε στον Ε΄ Κατανυκτικό Εσπερινό  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών συνεχίζοντας την μεγάλη του περιοδεία κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή στις Ιερές Μονές της Φθιώτιδος.

Ο κ. Συμεών κατέθεσε, όπως τόνισε, την ευγνωμοσύνη του στον σεβαστό Γέροντα και Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος, Αρχιμ. π. Αθανάσιο Σύρο, τον «λεβέντη Ηγούμενο, τον ευλογημένο άνθρωπο, ο οποίος 60 και πλέον χρόνια, από μικρό παιδί, όπου αξιώθηκε να του αποκαλυφθεί η Παναγία και να ανεύρει την Αγία Εικόνα της, στέκει εκεί, σε αυτόν τον αγιασμένο και εύφορο τόπο και κρατά υψωμένο το λάβαρο της ελπίδος και της πίστεως, ενισχύοντας κάθε άνθρωπο που θα τον πλησιάσει». 

Ο Σεβασμιώτατος προσφέροντας τον διδακτικό του λόγο ανέλυσε την ικετευτική φράση εκ της Προεστωτικής ευχής: «Καὶ ἡμᾶς ἐν μετανοίᾳ καὶ ἐξομολογήσει παράλαβε..» τονίζοντας ότι και «ένας αναστεναγμός μετανοίας μπορεί τον άνθρωπο να τον σώσει και να τον βάλει στον Παράδεισο. Η εξομολόγηση είναι ένα ήθος και όχι απλώς μια στιγμή. Η εξομολόγηση είναι μία κατάσταση και όχι μόνο το Μυστήριο της εξομολογήσεως. Εξομολόγηση πάνω απ’ όλα είναι κατάθεση δοξολογίας στο Θεό, είναι το να ευχαριστούμε το Θεό, που ενώ είμαστε τόσο αμαρτωλοί μας αγαπά τόσο πολύ. Εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια αυτό να χαρίσει σε όλους μας η αγάπη του Θεού. Εν μετανοία και εξομολογήσει να πορευθούμε στη ζωή μας και εν μετανοία και εξομολογήσει να μας παραλάβει ο Άγιος Θεός για την επουράνια Βασιλεία Του. Τότε πραγματικά θα έχουμε πετύχει τον σκοπό της ζωής μας, τότε θα έχουμε γίνει αληθινοί χριστιανοί και τότε πραγματικά θα είμαστε αληθινά ευτυχισμένοι».

Στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ομιλητής  ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Ζαφείρης, Τακτικός Ιεροκήρυξ και Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Αντιμετωπίσεως Αιρέσεων και Συντονισμού Θείου Κηρύγματος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Τόσο η Ακολουθία του Εσπερινού, όσο και η κατηχητική ομιλία του π. Σεραφείμ, μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτδος (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου.

Ο π. Σεραφείμ ωμίλησε με θέμα:  τον δεύτερο λόγο του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, «Περί απροσπαθείας». 

Αρχικά ανέφερε μερικά βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Ιωάννου του Σιναϊτου και ολίγα για το συγγραφικό του έργο. 

Στη συνέχεια μίλησε για τις δύο έννοιες «προσπάθεια» και «απροσπάθεια» και πως νοούνται αυτές στην νηπτική παράδοση και γραμματεία. 

Ανέπτυξε το θέμα του ο π. Σεραφείμ με βάση τη διάρθρωση του λόγου του Αγίου Ιωάννου και πρόσθεσε επίκαιρα σχόλια και παραδείγματα Αγίων από τα Συναξάρια.

Υπογράμμισε ότι η «Κλίμαξ» δεν είναι μόνο μια σκάλα με 30 σκαλοπάτια αρετών, αλλά και μια ακτινογραφία της ανθρώπινης ψυχής και συνειδήσεως και μάλιστα ένα οδοιπορικό της συμπεριφοράς των χριστιανών, πρωτίστως των μοναχών, και μετά των λαϊκών, που έχουν ως πρότυπο την αυστηρή μοναχική πολιτεία.

Διήκουσα γραμμή και έννοια της ομιλίας ήταν, ότι ο μεγάλος αυτός Άγιος, τον οποίο προβάλλει και τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, μαζί με το συγγραφικό και πνευματικό του έργο, μας δίδει κουράγιο και νέα ορμή να ανεβούμε τα σκαλοπάτια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και γενικά της ζωής μας, που μας υπολείπονται ακόμη μέχρι το επίγειο, αλλά και το αιώνιο Πάσχα.

Το συμπέρασμα και το δίδαγμα τελικά είναι, βάση του λόγου του Αγίου, να πάρουμε τη σταθερή και αμετάκλητη απόφαση να ακολουθήσουμε τον Χριστό στη ζωή μας και να μη κολλήσουμε στη γη, όσο ελκυστική κι αν μας φαντάζει».

Ο Σεβασμιώτατος από σήμερα Δευτέρα συνεχίζει και ολοκληρώνει την προσεχή Κυριακή την μεγάλη του περιοδεία στις Ιερές Μονές της επαρχίας μας, καθώς μέχρι την Κυριακή έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί και να τελέσει Ιερές Ακολουθίες στις Ιερές Μονές: Αγίου Νικολάου Δίβρης, Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καμμένων Βούρλων, Προφήτου Ηλιού Ζελίου, Αγίας Παρασκευής Άνω Σπαρτιάς, Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράϊδος και Οσίου Νικοδήμου Αγιορείτου Δίβρης.