Σιατίστης για προκάτοχό του: “Παρέμεινε ατόφιος και ακέραιος χωρίς να καυχιέται για τις αρετές του”

Spread the love

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον ιερό μητροπολιτικό ναό του αγίου Δημητρίου Σιατίστης, το ετήσιο ιερό μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτου Σιατίστης κυρού Παύλου.

Νωρίτερα προηγήθηκε πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων. Μαζί του συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Θηβών κ. Γεώργιος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο οικείος μητροπολίτης Σιατίστης κ. Αθανάσιος.

Για το πρόσωπο του μακαριστού ιεράρχη μίλησε ο μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του κυρού Παύλου, τονίζοντας πως «ο μακαριστός αγωνίστηκε όσο λίγοι. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να προβληματίσει, να αφυπνίσει συνειδήσεις και να προκαλέσει την καλή ανησυχία” και συμπλήρωσε πως “δεν καταχράστηκε, ούτε εκμεταλλεύτηκε τα χαρίσματα που του έδωσε ο θεός, για προσωπική ανέλιξη και προβολή».

Από την μεριά του ο μητροπολίτης Σιατίστης κ. Αθανάσιος, αφού ευχαρίστησε θερμά τους ιεράρχες για την σημερινή τους παρουσία, σημείωσε πως “ο μακαριστός προκάτοχός μου επεδίωξε δικαιοσύνη, ευσέβεια, πίστη, αγάπη, υπομονή και πραότητα” και πρόσθεσε πως “όπου και αν πήγε παρέμεινε πάντα ατόφιος και ακέραιος και δεν καυχήθηκε για τις αρετές του”.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας όλοι μαζί κλήρος και λαός, μετέβησαν στον τάφο του προσφιλούς ποιμενάρχη, όπου τελέστηκε από τους αρχιερείς τρισάγιο, για την ανάπαυση της ψυχής του. Φωτογραφιές Δημήτρης Καραγιάννης